Počuli ste o Moringe? Spoznajte účinky stromu života

Moringa, viacúčelová úžitková rastlina, obsahuje množstvo dôležitých látok a cenných živín, ktorých obsah ju preslávil po celom svete. Má vysoký obsah životne dôležitých aminokyselín, vitamínov, minerálov a stopových prvkov, spolupodiel na prenose kyslíka v organizme, zvýšenie koncentrácie a podpora ostatných kognitívnych funkcií mozgu. Mnohostranne využiteľná rastlina, ktorá ponúka veľkú časť prírodného bohatstva.
Domovskou oblasťou Moringy je južné úpätie Himalájí, odkiaľ sa rozšírila na celý indický subkontinent, do Arábie a Afriky, vrátane Madagaskaru. V súčasnosti sa jej najrôznejšie kultivary pestujú v teplých oblastiach takmer na celej zemeguli. Využiteľné sú všetky časti rastliny, pre naše potreby majú najväčší význam listy, resp. prášok z nich, ktorý obsahuje veľké množstvo zdraviu prospešných látok:
- proteinogénne aminokyseliny - základné stavebné jednotky bielkovín
- vitamín A - pre dobrý zrak
- vitamín C - pre silný imunitný systém
- vápnik - pre zdravé kosti a zuby, pre správne fungovanie nervového systému
- horčík - pre dobre fungujúci krvný obeh a odolnú psychiku
- draslík - pre správny metabolizmus
- železo - pre zásobovanie buniek kyslíkom
- omega-3 mastné kyseliny - pre Vaše srdce a cievy
Okrem vyššie uvedených látok v Moringe nájdeme aj vysoký podiel antioxidantov, ktoré chránia telo pred pôsobením voľných radikálov. Tzv. ORAC hodnota (Oxygen Radical Absorbance Capacity), ktorá hovorí o tom, do akej miery sú vychytávané voľné radikály, sú pri moringe oveľa vyššie ako pri iných rastlinách.
Ďalšou významnou súčasťou listov Moringy je zeatín - pôvodne rastový hormón zodpovedný za jej rýchly rast, ktorého obsah v nej je tisícnásobne vyšší ako u iných rastlín. V ľudskom tele plní zeatín úlohu chemického prenášača, ktorý transportuje vyššie uvedené látky v ľudskom tele na miesto určenia tak, aby ho dokázalo v maximálnej možnej miere využiť. Okrem toho blokuje odbúravanie listového farbiva chlorofylu, vďaka čomu sa všetky zdraviu prospešné látky odbúravajú výrazne pomalšie, a tým je ich obsah v spracovaných listoch viac než dostatočný.
Listy Moringy sa najčastejšie konzumujú v surovom, varenom, dusenom alebo vyprážanom stave, no poslúžia aj na prípravu čaju, ktorý sa buď preventívne popíja, alebo aplikuje pri kožných problémoch priamo na telo. V našich podmienkach nachádza najväčšie využitie prášok z týchto listov, ktoré sušením, zomletím, prípadne následným vyformovanim do kapsúl získajú dostatočnú trvanlivosť na to, aby prežili náročný export a svojim obsahom prispeli k dobrému zdraviu človeka a poskytli mu poriadnu porciu dôležitých živín.
Pravidelná konzumácia Moringy je vhodná pre všetkých skupiny obyvateľstva bez rozdielu veku a pohlavia, no predovšetkým pre:
- tehotné a dojčiace ženy - podpora zdravého vývinu plodu a produkcie materského mlieka
- deti - pozitívny účinok na rast a podporu ich nervového a imunitného systému
- športovcov - kvôli zvýšenej spotrebe energie a zdraviu prospešných látok, ktoré je nutné rýchlo a efektívne dopĺňať
- seniorov - aby vyšší vek nebol trápením ale požehnaním
- vegetariánov a vegánov - absencia konzumácie mäsa, prípadne aj ďalších živočíšnych produktov vedie k nedostatočnému príjmu mnohých látok, ktoré užívanie Moringy dokáže aspoň sčasti vynahradiť
ZDROJE
- Sultana S. Nutritional and functional properties of Moringa oleifera. Metabol Open. 2020;8:100061.
- Abdull Razis AF, Ibrahim MD, Kntayya SB. Health benefits of Moringa oleifera. Asian Pac J Cancer Prev. 2014;15(20):8571-8576.
- Anwar F, Latif S, Ashraf M, Gilani AH. Moringa oleifera: a food plant with multiple medicinal uses. Phytother Res. 2007;21(1):17-25.