Priplatiť sa oplatí: prečo pravidelne konzumovať makadamové orechy?

Priplatiť sa oplatí: prečo pravidelne konzumovať makadamové orechy?

Makadamové orechy patria medzi menej obľúbené druhy orechov. Dôvodom je najmä ich vyššia cena. Prečo je taká vysoká? Aké sú ich benefity? Prečo by sme ich mali konzumovať, ako často a v akom množstve? Pri akom type receptov ich využijeme?

Makadamové orechy si v konkurencii svojich kolegov pripisujú hneď tri dôležité prvenstvá. Ide o najdrahšie, najtučnejšie a najtvrdšie orechy, aké v našich končinách môžete nájsť. Sú plodom makadamie celolistej, ktorá sa pestuje najmä v tropickom podnebí Austrálie, Indonézie, Brazílie, Keni a krajín afrického kontinentu. Na pultoch našich obchodov nájdeme makadamy dovezené predovšetkým z Juhoafrickej republiky, Kene a Austrálie. Zaujímavé je, že na svete existuje až sedem druhov makadamových orechov, no iba dva z nich sú pre človeka jedlé. Jedná sa o Macadamia integrifolia s hladkou a Macadamia teraphylla s drsnou škrupinou. Makadamové orechy majú sladkú a charakteristický maslovú chuť. To, čo konzumujeme my, sú ich veľké jadrá v celku. Čerstvosť orecha spoznáte podľa mastnoty - síce nejde o žiadny vizuálne atraktívny pohľad, no vedzte, že čím je väčšia mastnota, tým je väčšia aj čerstvosť.  

Hoci sú makadamové orechy tvorené až z 80% tukmi, nie je nutné sa im prehnane vyhýbať. Tak, ako všetky ostatné druhy, aj makadamy sú pre naše zdravie veľmi prospešné. Napríklad, sú účinné v prevencii kardiovaskulárnych ochorení (vďaka vysokému obsahu vlákniny a mononenasýtených mastných kyselín), pomáhajú správnej činnosti gastrointestinálneho traktu (vláknina) a nepriamo pomáhajú aj pri chudnutí, nakoľko zasýtia už po konzumácii ich malého množstva. Vďaka vysokému obsahu horčíka sú tiež dobrou prevenciou voči zápalom, pretože znižujú množstvo zápalových markerov tela (CRP, TNF, IL-6). Vďaka veľmi nízkemu glykemickému indexu sú vhodné aj pre diabetikov (nevyvolávajú prudký nárast hladiny glukózy v krvi). Vďaka vysokému obsahu flavonoidov patria tiež medzi účinné antioxidanty, čím chránia bunky nášho tela pred účinkami voľných radikálov, posilňujú imunitu a zabraňujú rastu nádorových buniek.

Makadamové orechy obsahujú:

  • mononenasýtené mastné kyseliny (80% obsahu) - najvyšší podiel spomedzi všetkých druhov orechov

  • vlákninu

  • bielkoviny

  • vitamíny - A, B

  • minerály - mangán, fosfor, draslík, horčík, meď, vápnik, železo a zinok

Makadamové orechy ponúkajú široké možnosti využitia:

MAKADAMOVÉ MASLO

Makadamové orechy sú vďačným a rýchlym snackom, ktorý zasýti a zároveň dodá telu potrebné živiny. Rovnako ich môžete pridať do šalátov, cukrárenských výrobkov alebo nimi len tak zdobiť obľúbenú sladkosť. Avšak, pokiaľ sa vám podobné možnosti využitia mália a chceli by ste niečo viac, vyskúšajte prípravu makadamového masla. V porovnaní s takými mandľami sa makadamové maslo pripravuje oveľa rýchlejšie - vďaka vysokému obsahu tuku v týchto orechoch pohodlne dosiahnete krémovú konzistenciu. Stačí jednoducho pomixovať jednotlivé orechy (približne 3 minúty, v závislosti od výkonnosti mixéra) - žiadny pridaný olej ani iné zbytočné ingrediencie. Ak náhodou, štipka soli, prípadne krátke praženie orechov na panvici pred mixovaním bohato postačí. 

MAKADAMOVÉ SUŠIENKY

Tento recept je vhodný nielen pre maškrtníkov túžiacich po niečom zdravšom, ale tiež osoby na bezlepkovej diéte, ktorých možnosti sú v tomto smere výrazne oklieštené. Máme pre vás jednoduchý recept na sušienky z makadamových orechov, ktoré si môžete dopriať pri akejkoľvek príležitosti a budete s nimi sláviť patričný úspech. 

Ingrediencie:

  • 1 šálka mandľovej múky

  • 1 ČL strúhaného zázvoru

  • ¼ šálky medu

  • ¼ šálky kokosového oleja

  • ½ ČL sódy bikarbóny

  • 2 PL vody

Postup:

1. Na panvici alebo v rúre si opražte orechy (6-8 min. pri teplote 160 stupňov Celzia)

2. Na panvici alebo v malom hrnci rozpustite olej a med

3. Vo veľkej miske zmiešajte mandľovú múku, kokos a zázvor

4. V menšej miske zmiešajte sódu bikarbónu a vodu, ktoré následne pridajte k rozohriatemu oleju a medu. Akonáhle sa spoja, stiahnite ich z plameňa a pridajte k múke, kokosu a zázvoru

5. Vypracujte cesto, z ktorého si následne vytvarujte jednotlivé sušienky. Tie pečte na pečiacom papieri v rúre po dobu 25 minút pri teplote 120 stupňov Celzia. Prajeme dobrú chuť!

MAKADAMOVÝ OLEJ

Makadamové orechy nenájdu svoje uplatnenie len v kuchyni, ale aj v kozmetike. Lisovaním semien za studena sa z nich za studena obľúbený makadamový olej, ktorý má prirodzený UV faktor a bráni tak poškodeniu bunových membrán vplyvom slnečných lúčov. Má silne vyhladzujúci efekt a je vhodný skôr pre suchý a problematický typ pleti. Okamžite a dlhodobo hydratuje, hojí drobné rany a vyživuje pokožku. 

Pokiaľ ste ešte makadamové orechy nikdy neskúšali, rozhodne vám to odporúčame napraviť. Orechy samé o sebe sú veľmi zdravé. Darmo vás budú na pochybných stránkach presviedčať o tom, že ich konzumácia = obezita, pretože to tak nie je. Základom je všetko s mierou. Bola by však škoda ukracovať sa o ich pozitívne účinky len preto, že vám z nich niekto bude robiť strašiaka. Vzhľadom k vysokej cene stavte na kvalitu, pretože sa vám to mnohonásobne vráti. Koniec-koncov, neplatí to len pri orechoch. Dobrú chuť!

ZDROJE:

1. Del Gobbo LC, Falk MC, Feldman R, Lewis K, Mozaffarian D. Effects of tree nuts on blood lipids, apolipoproteins, and blood pressure: systematic review, meta-analysis, and dose-response of 61 controlled intervention trials. Am J Clin Nutr. 2015;102(6):1347-1356.

2. Hanum TI, Laila L, Sumaiyah S, Syahrina E. Macadamia Nuts Oil in Nanocream and Conventional Cream as Skin Anti-Aging: A Comparative Study. Open Access Maced J Med Sci. 2019;7(22):3917-3920.

3. Tu XH, Wu BF, Xie Y, et al. A comprehensive study of raw and roasted macadamia nuts: Lipid profile, physicochemical, nutritional, and sensory properties. Food Sci Nutr. 2021;9(3):1688-1697.

Vladimír Roško
Product development / Graphic Designer / Marketing management

Som zanietený študent života, zdravého pohybu, zdravého mentálneho nastavenia a motivácie, silových športov, milovník hudobný…