Probiotiká, Prebiotiká a Vláknina

Črevná mikroflóra je dôležitá nielen pre naše trávenie, ale pre celkové zdravie. Na lekárskych fakultách sa o črevnej sliznici učí ako o “bráne proti infekcii”. O črevá je preto potrebné starať sa naozaj dôkladne, a to ako zvonku, tak aj zvnútra. Probiotiká, prebiotiká a vláknina prinášajú pozitívny efekt každému bez ohľadu na vek či životný štýl. 

PROBIOTIKÁ

Baktérie, ktoré pozitívne vplývajú na zloženie mikroflóry hrubého čreva, a tým na zdravotný stav človeka. Medzi kritéria, ktoré musia probiotiká spĺňať, patria:

  • nesmú byť patogénne
  • musia byť natoľko odolné, aby sa nezničili alebo neoslabili pri prechode tráviacim traktom alebo technologickým spracovaním
  • musia ostať životaschopné počas celej doby trvanlivosti príslušnej potraviny
  • schopnosť prichytiť sa na bunky črevného epitelu a ďalej rásť
  • preukázateľný pozitívny vplyv na zdravotný stav

Probiotiká zlepšujú zloženie črevnej mikroflóry, a tým môžu pozitívne ovplyvňovať fungovanie imunitného systému:

  • udržiavaním normálnej činnosti močového a tráviaceho traktu
  • udržiavaním optimálnych hladín krvného cholesterolu
  • zlepšením absorpcie minerálov, najmä vápnika a horčíka (zvýšením produkcie kyselín, a tým zníženia pH v črevách)
  • spolupodielom na správnom fungovaní kardiovaskulárneho systému
  • zlepšenou toleranciou na laktózu u citlivejších osôb
  • urýchlením regenerácie svalových vláken


PREBIOTIKÁ

Látky nestrávené v tenkom čreve, ktoré pri prechode do hrubého čreva slúžia ako potrava pre probiotické baktérie, a tým podporujú ich rast. Okrem toho zlepšujú absorbciu minerálov, a tým hustotu kostí; zvyšujú citlivosť na inzulín; zvyšujú pocit sýtosti a znižujú chuť do jedla; podporujú vyrovnané hodnoty telesnej hmotnosti.

 

VLÁKNINA

Predstavuje nevstrebateľné, nevyužiteľné sacharidy, ktoré náš organizmus nedokáže stráviť. Napriek tomu, že nie je pre nás zdrojom energie, živín, vitamínov alebo minerálov, je pre ľudské telo mimoriadne dôležitá. Prechádza v nedotknuteľnom stave tráviacim traktom až do hrubého čreva, kde sa do nej pustia v ňom prirodzene sa vyskytujúce baktérie, ktoré ju procesom fermentácie premenia na mastné kyseliny s krátkym reťazcom (vyživujúce bunky črevnej steny), oxid uhličitý, vodík a metán. Vlákninu môžeme rozdeliť na rozpustnú a nerozpustnú:

 

  • rozpustná vláknina - po premiešaní s tekutinou vytvára hmotu podobnú gélu; znižuje rýchlosť trávenia sacharidov, z čoho vyplýva, že čím vyšší obsah v potravine, tým má príslušná potravina nižší glykemický index
  • nerozpustná vláknina - po premiešaní s tekutinou zostáva v identickej forme; viaže na seba vodu, čím zväčšuje objem stolice, riedi odpadové a toxické látky a urýchľuje ich vylúčenie z organizmu

 

Dospelý človek by mal denne prijať okolo 30 gramov vlákniny, ktorá:

  • vyvoláva pocit plnosti
  • pomáha udržiavať hladinu krvného cukru a cholesterolu vo fyziologickom rozmedzí
  • chráni organizmus pred negatívnym pôsobením vonkajších vplyvov
  • zvyšuje komfort pri vyprázdňovaní
Čítať ďalej Skryť popis

Filter

Cena:

Značka:

Zoradiť podľa: