Zamerané na superpotraviny: Včelí peľ a jeho účinky

Zamerané na superpotraviny: Včelí peľ a jeho účinky

Včelí peľ je superpotravinou, ktorá má nekonečne veľa pozitívnych účinkov na telo a zdravie človeka. V článku sa na tento produkt pozrieme cez fitness optiku a povieme si, prečo by ste ho mali zaradiť do svojej stravy, ak chcete byť zdravý a cvičiť počas celého roka. Najmä teraz, počas pandémie koronavírusu, je včelí peľ pre naše zdravie obzvlášť dôležitý.

 

ČO JE VČELÍ PEĽ?

Včelí peľ predstavuje žlté, medom voňajúce zrná vyšších rastlín, ktoré sú zbierané, spracované a uložené včelami do buniek plástov, určených na výživu včelstva. Tvar, farba, veľkosť a hmotnosť jednotlivých zrniek závisia od toho, z ktorej rastliny pochádzajú. Zrnká môžu byť guľaté, kužeľovité, zvoncovité, ihlanovité, ich farba sa pohybuje na škále od žltej, cez oranžovú, zelenú až po čiernu. Sú určené ako k priamej konzumácii, tak aj k lokálnej aplikácii na pokožku. 

 

AKÉ LÁTKY VČELÍ PEĽ OBSAHUJE?

  • vitamíny, minerály a stopové prvky: jedná sa predovšetkým o vitamíny B-komplexu a vitamín C, v menšom množstve aj A, D a E. V peli tiež nájdeme pomerne vysoký obsah proteínov, esenciálnych aminokyselín, vápnika, fosforu, horčíka, draslíka, železa, mangánu či selénu
  • sacharidy: glukóza, fruktóza, škrob, dextrín a mnohé iné
  • tuky: predovšetkým esenciálne mastné kyseliny (linolová, linolénová, arachidonová)
  • enzýmy
  • aminokyseliny: všetkých 20 proteinogénnych aminokyselín

 

AKÉ VÝHODY SO SEBOU VČELÍ PEĽ PONÚKA?

Oblasť benefitov vyplývajúcich z konzumácie včelieho peľu je veľmi často zdrojom mnohých dezinformácií a nepresností. Inak povedané, mnoho deklarovaných účinkov nebolo relevantnými vedeckými štúdiami potvrdených a nájsť v záplave balastu to, čo je skutočne pravdou, býva niekedy zložité. Preto veríme, že vám nasledujúci text bude viac než nápomocný:

 

  • bohatý obsah vitamínov, minerálov a stopových prvkov
  • antioxidačné účinky [1]
  • lepšia výdrž, väčšia energia, vyšší výkon: vysvetlenie je ukryté v bohatom obsahu vitamínov skupiny B 
  • podpora imunity: bohatý obsah vitamínov, minerálov a antioxidantov robí zo včelieho peľu skvelý prostriedok v boji za zachovanie dobrého zdravia
  • protistresové účinky: tento účinok nemôže nikoho prekvapiť, vzhľadom k vysokému obsahu vitamínov skupiny B a horčíka, ktoré včelí peľ obsahuje 
  • podpora trávenia: vzhľadom k vysokému obsahu a širokému spektru najrôznejších enzýmov včelí peľ napomáha správnemu fungovaniu tráviaceho systému

 

KONZUMÁCIA

Odporúčaná dávka sa pohybuje v rozmedzí 1 - 2 čajových lyžičiek denne. Včelí peľ sa hodí ako vynikajúca prísada do najrôznejších acai bowls, smoothies, jogurtov, vločiek či šalátov. Samozrejme, na trhu sú dostupné aj v podobe výživových doplnkov - práškov, tabliet či tekutín. Obozretné by mali byť tehotné a dojčiace ženy - odborná verejnosť v tomto prípade neodporúča jeho konzumáciu, vzhľadom k dehydratačnému efektu a možnej prímesi neznámych látok v súvislosti s činnosťou včiel. 


ZDROJE

  1. Pascoal A, Rodrigues S, Teixeira A, Feás X, Estevinho LM. Biological activities of commercial bee pollens: antimicrobial, antimutagenic, antioxidant and anti-inflammatory. Food Chem Toxicol. 2014;63:233-239.
  2. Salles J, Cardinault N, Patrac V, et al. Bee pollen improves muscle protein and energy metabolism in malnourished old rats through interfering with the Mtor signaling pathway and mitochondrial activity. Nutrients. 2014;6(12):5500-5516.
  3. Rzepecka-Stojko A, Stojko J, Jasik K, Buszman E. Anti-Atherogenic Activity of Polyphenol-Rich Extract from Bee Pollen. Nutrients. 2017;9(12):1369.
  4. Rzepecka-Stojko A, Kabała-Dzik A, Kubina R, et al. Protective Effect of Polyphenol-Rich Extract from Bee Pollen in a High-Fat Diet. Molecules. 2018;23(4):805.
  5. Calderón-Montaño JM, Burgos-Morón E, Pérez-Guerrero C, López-Lázaro M. A review on the dietary flavonoid kaempferol. Mini Rev Med Chem. 2011;11(4):298-344.
Martina Jackie Žakarovská
Social media manager, Influencer coordinator

Od mala športový nadšenec, milovníčka chutného jedla a tvorby zdravých receptov. Má vyštudovaný bakalársky titul z Vý…