Ako posilniť svoju imunitu počas jesene?

Ako posilniť svoju imunitu počas jesene?

Sychravá jeseň predstavuje zaťažkávajúcu skúšku pre náš organizmus. Kým počas leta sme plní energie a dobrej nálady, konzumujeme rýchlejšie stráviteľné jedlá a máme dostatok pohybovej aktivity, po jeho skončení už mnohé neplatí. Menej sa hýbeme na čerstvom vzduchu, výkyvy nálad sú čoraz častejšie a ani von nás to neláka tak ako predtým. To všetko negatívne vplýva na našu imunitu. Ako sa na toto obdobie pripraviť? Poďte sa spolu s nami pozrieť na prémiové doplnky výživy, ktoré nakopnú vašu prirodzenú obranyschopnosť. 

 

VITAMÍN B

B-komplex je skupina 8 vitamínov B (B1, B2, B3, B5, B6, B9 a B12) potrebných pre fungovanie základných funkcií celého organizmu vrátane imunitnej a nervovej sústavy. Je, okrem iného, zdrojom niacínu a kyseliny pantoténovej, ktorá sa zase podieľa na metabolizme všetkých živín v tele. Nedostatok vitamínu B v tele sa prejavuje hlavne zvýšenou únavou a vyčerpaním, problémami s pokožkou a zníženou schopnosťou koncentrácie. Hlavným zdrojom vitamínu B sú syry, mäso, kvasnice, celozrnné obilniny, orechy a strukoviny.1

 

VITAMÍN C

“Svätý grál” a synonymum zdravej imunity pre väčšinu ľudí. Vitamín C je pre telo nevyhnutný po celý rok, a hoci ho nájdete v mnohých potravinách, užívanie doplnkov Vám môže zaručiť, že budete mať v zime dostatok a vďaka tomu prispieva k znižovaniu oxidačného stresu - chráni organizmus pred škodlivým pôsobením voľných radikálov útočiacich na naše bunky. Okrem toho sa podieľa na raste kostí, šliach, väzov a kože a napomáha lepšiemu vstrebávaniu základných živín. Nedostatok vitamínu C sa prejavuje zvýšeným krvácaním, poruchami krvotvorby, zníženou imunitou a zhoršeným hojením rán. Jeho hlavným zdrojom je ovocie a zelenina, predovšetkým brokolica, rakytník, červená paprika, ružičkový kel, prípadne černice.2 

 

VITAMÍN D

Väčšina ľudí si myslí, že ho prijíma dostatok, pretože trávi von množstvo času. No s ústupom leta sa skracuje aj množstvo slnečných lúčov a aj naše vonkajšie aktivity sú čoraz viac redukované. Nečudo, že z nedávnych štatistík vyplynulo, že viac ako polovica Američanov trpí jeho nedostatkom, rovnako ako nadpolovičná väčšina celosvetovej populácie, paradoxne prevažne v krajinách subtropickej a tropickej oblasti, kde si ich obyvatelia môžu slnka užívať najviac.3 Vitamín D využívajú prakticky všetky orgány nášho tela - mozog, kostrové svalstvo, črevá, kosti, srdce, nadobličky aj imunitné bunky.

 

LIPOZOMÁLNE DOPLNKY VÝŽIVY

Lipozomálne vitamíny a minerály predstavujú špeciálnu kategóriu suplementov, ktorá sa vyznačuje vyššou vstrebateľnosťou, a tým aj účinkom, v porovnaní s bežne dostupnými produktmi. Väčšinou sa vyskytujú v tekutej forme, obalené tzv. cytoplazmatickou membránou, ktorá chráni obsah pred znehodnotením pri prechode tráviacim traktom. Účinná látka sa tak dostane na miesto určenia bez toho, aby došlo k počiatočnému spracovaniu látky pred tým, ako sa dostane do svojho cieľa. Na rozdiel od bežne konzumovaných doplnkov výživy sú v tele metabolizované odlišným spôsobom. Tradičné doplnky sa po prechode tráviacim traktom metabolizujú v pečeni a následne do krvného obehu, odkiaľ sú transportované k jednotlivým orgánom. Liposomals sa vstrebávajú už v ústach, a tiež lymfatickým systémom v žalúdku. Tým obchádzajú pečeň, nerozpadajú sa a sú dostupné v oveľa väčších množstvách (päť až desaťnásobne).5


ZINOK

Posilňuje imunitný systém, prispieva k plodnosti a správnej reprodukčnej funkcii, látkovej premene bielkovín, sacharidov a tukov, podporuje syntézu DNA a vitamínu A. Ide o esenciálny stopový prvok, ktorý sa v našom tele neukladá, a preto je mimoriadne dôležité jeho zásoby dopĺňať na dennej báze. Skvelými zdrojmi zinku sú orechy, semienka, strukoviny a celozrnné obilniny. K jeho nedostatku najčastejšie vedie dlhodobý stres, fyzicky náročné športové aktivity, tráviace ťažkosti, tehotenstvo a dojčenie (ak ženy nenahrádzajú jeho stratu dostatočným príjmom). Nedostatkom zinku sú ohrození aj vegetariáni a vegáni. Nedostatok zinku v tele má za následok oslabenie imunity, zhoršené hojenie rán, vypadávanie vlasov, poruchy videnia, tráviace ťažkosti a depresívnu náladu.6

 

ŽELEZO

Je jedným z minerálov s nenahraditeľnou funkciou v ľudskom tele. Nachádza sa v červenom krvnom farbive - hemoglobíne, ktorého hlavnou funkciou je transport kyslíka z pľúc do celého tela. Kyslík je pre život nutný a hemoglobín zaisťuje, aby ním boli všetky tkanivá v tele správne zásobované. S červenými krvinkami a kyslíkom súvisí väčšina prínosov železa pre ľudský organizmus. Železo prispieva k správnemu prenosu kyslíka v tele a správnej látkovej premene dôležitej pre tvorbu energie. Taktiež zohráva úlohu v procese delenia buniek a prispieva k správnej tvorbe červených krviniek a hemoglobínu. Celé ľudské telo je na kyslíku priamo závislé, keďže vďaka nemu čerpá energiu potrebnú na svoje fungovanie. Tým, že železo prispieva k správnemu prenosu kyslíka v tele, zároveň podporuje aj iné funkcie ľudského tela. Železo prispieva k správnej kognitívnej funkcií a správnemu fungovaniu imunitného systému. Vďaka podpore správneho zásobovania celého tela kyslíkom prispieva železo aj k znižovaniu únavy a vyčerpania.7


SELÉN

Zastáva v tele viaceré dôležité funkcie, avšak tou najdôležitejšou je podpora funkcie niektorých žliaz s vnútorným vylučovaním. Konkrétne prispieva k správnemu fungovaniu štítnej žľazy, ako aj k normálnej spermatogenéze. Štítna žľaza sa veľkou mierou podieľa na správnom metabolizme a raste, zastáva aj mnoho iných dôležitých funkcií v tele a zároveň sa jedná o žľazu s vnútorným vylučovaním najčastejšie podliehajúcu rôznym ochoreniam. Selén takisto napomáha udržiavaniu normálneho stavu vlasov a nechtov, ako aj správnemu fungovaniu imunitného systému.8

 

PROBIOTIKÁ

Normálna črevná mikroflóra je súčasťou obranného mechanizmu, ktorý spočíva v zábrane priľnutia patogénnych baktérií na sliznicu čreva, tvorbe zlúčenín, ktoré ničia škodlivé baktérie a konzumácii živín, ktoré zlé baktérie potrebujú pre svoj rast. Mikroflóra má tiež svoj význam pri trávení mastných kyselín a pri odstraňovaní škodlivých látok z tela. Ako probiotiká označujeme tie baktérie, ktoré pozitívne vplývajú na zloženie mikroflóry hrubého čreva, a tým pádom na zdravotný stav človeka. Probiotiká zlepšujú zloženie črevnej mikroflóry, a tým môžu pozitívne ovplyvňovať fungovanie imunitného systému.9

 

ECHINACEA

Pochádza z juhovýchodu Spojených štátov, do Európy sa dostala koncom 17. storočia a pre svoju krásu a nenáročnosť pri pestovaní si získala obľubu medzi záhradkármi. Keď sa prišlo na to, že má množstvo priaznivých účinkov na ľudský organizmus, netrvalo dlho, kým získala neotrasiteľnú pozíciu medzi priaznivcami zdravého životného štýlu. Echinacea obsahuje veľké množstvo biologicky aktívnych látok a antioxidantov - kyselinu kávovú, alkamidy, fenolové kyseliny, kyselinu rozmarínovú, polyacetylény a ďalšie.

 

ZÁZVOR

Štipľavý koreň ďumbiera lekárskeho ponúka mnoho zdravotných benefitov, ktoré sú medzi ľuďmi známe už stáročia.   Zázvor je známy tým, že zmierňuje nevoľnosť, upokojuje podráždený žalúdok a vytvára prostredie, ktoré vírusy a baktérie rozhodne nemajú veľmi radi. Vďaka svojim termogénnym vlastnostiam zahreje a zabráni zimnici. Je obľúbenou prísadou do čajov, varenia alebo vo forme silných extraktov spracovaných do podoby tabliet či shotov.11 

 

BETAGLUKÁNY

Prírodné komplexné polysacharidy, prirodzená súčasť bunkovej steny baktérií, kvasiniek, húb, rias a rastlín. Sú veľmi populárne pre svoju schopnosť bojovať s baktériami a posilňovanie prirodzenej obranyschopnosti organizmu tým, že podporujú činnosť červených a bielych krviniek. Okrem toho prispievajú k regulácii hladiny krvného cukru a cholesterolu. V Európe sú ich najznámejšími zdrojmi pivovarské a pekárenské kvasnice, hliva ustricová a rôzne druhy obilnín. Patria medzi najznámejšie prirodzené stimulanty imunitného systému.12 

 

OMEGA-3 MASTNÉ KYSELINY

Esenciálne polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré prispievajú k správnemu fungovaniu bunkových membrán, podporujú pamäť a celkovú výkonnosť mozgu, majú vplyv na pozitívne myslenie. Do tejto skupiny patria kyseliny dokosahexaenová (DHA) a eikosapentaenová (EPA). Ich hlavným zdrojom je rybí tuk, predovšetkým z tučnejších morských rýb (makrela, losos, sardinky, atď.), no nájdeme ich aj vo viacerých semenách olejnatých rastlín (ľan, chia, konope). Prispievajú k udržaniu dobré zraku, normálnej činnosti mozgu a kardiovaskulárneho systému. Ich nedostatok môže viesť k zvýšenej únave, suchej pokožke a zmenám nálady.13 

 

 

 

ZDROJE

  1. Deutsche Gesellschaft für Ernährung, Österreichische Gesellschaft für Ernährung, Sweizerische Gesellschaft für Ernährungforschung, Sweizerische Vereinigung für Ernährung. Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr (DACH). 1. vydanie. Frankfurt am Main : Umschau/Braus, 2000. 216 s. ISBN 3-8295-7114-3.
  2. Grosso G, Bei R, Mistretta A, et al. Effects of vitamin C on health: a review of evidence. Front Biosci (Landmark Ed). 2013;18:1017-1029.
  3. Looker AC, Johnson CL, Lacher DA, Pfeiffer CM, Schleicher RL, Sempos CT. Vitamin D status: United States, 2001-2006. NCHS Data Brief. 2011;(59):1-8.
  4. Teegarden D, Donkin SS. Vitamin D: emerging new roles in insulin sensitivity. Nutr Res Rev. 2009;22(1):82-92.
  5. Coderch L, de Pera M, Perez-Cullell N, Estelrich J, de la Maza A, Parra JL. The effect of liposomes on skin barrier structure. Skin Pharmacol Appl Skin Physiol. 1999;12(5):235-246.
  6. Chasapis CT, Loutsidou AC, Spiliopoulou CA, Stefanidou ME. Zinc and human health: an update. Arch Toxicol. 2012;86(4):521-534.
  7. Abbaspour N, Hurrell R, Kelishadi R. Review on iron and its importance for human health. J Res Med Sci. 2014;19(2):164-174.
  8. Rayman MP. The importance of selenium to human health. Lancet. 2000;356(9225):233-241.
  9. Jäger R, Shields K, Sharp M, et al. Effects of probiotic supplementation on markers of skeletal muscle damage, perceived recovery and athletic performance after an intense single leg training bout. J Int Soc Sports Nutr. 2015;12(Suppl 1):P36.
  10. Melchart D, Linde K, Worku F, Bauer R, Wagner H. Immunomodulation with echinacea - a systematic review of controlled clinical trials. Phytomedicine. 1994;1(3):245-254.
  11. Anh NH, Kim SJ, Long NP, et al. Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2020;12(1):157.
  12. Ciecierska A, Drywień ME, Hamulka J, Sadkowski T. Nutraceutical functions of beta-glucans in human nutrition. Rocz Panstw Zakl Hig. 2019;70(4):315-324.
  13. Gammone MA, Riccioni G, Parrinello G, D'Orazio N. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids: Benefits and Endpoints in Sport. Nutrients. 2018;11(1):46.

 

Martina Jackie Žakarovská
Social media manager, Influencer coordinator

Od mala športový nadšenec, milovníčka chutného jedla a tvorby zdravých receptov. Má vyštudovaný bakalársky titul z Vý…