3 vitamíny proti stresu, ktoré vás dostanú do formy. Poznáte ich?

3 vitamíny proti stresu, ktoré vás dostanú do formy. Poznáte ich?

Stresu podlieha občas každý. Úplne sa mu ani nedá vyhnúť, ale to nie je cieľom. Dôležitejšie je vedieť, ako sa voči nemu brániť. Správne vitamíny proti stresu sú jednou z možností.

Každému je dobre známe, že stresové situácie nám znižujú obranyschopnosť. Keď ich je veľa, môžu mať na svedomí našu únavu, ekzémy, nespavosť i vypadané vlasy.


O tom, ako predísť stresu, budeme písať možno niekedy nabudúce. Tento článok by mal byť najmä o tom, ako svoje telo ohradiť stokilovým múrom, keď ste sa do nepohody už dostali. Alebo aspoň, ako zmierniť svoju vyčerpanosť. Pomôcť vám môžu práve nasledovné vitamíny.

Úlohy rozdelené

Každý vitamín plní nenahraditeľnú úlohu v našom organizme. Pokým C-čko a E-čko sú lapačmi voľných radikálov, vitamín D by sa mal užívať spolu s vápnikom proti osteoporóze. V lete vás uchráni pred začervenanou pokožkou zase vitamín A. No a posledným z rodinky vitamínov nám ostalo B-čko, ktoré je pri oslabených nervoch kľúčové.


Vitamíny B: Tieto tri sú top

V B skupine je až 17 vitamínov, ale väčšinou sa ich spomína tak 8. Predsa sa všetkým ôsmim venovať nebudeme, spomenieme len tie najdôležitejšie – vitamíny B1, B6 a B12.

B1 (tiamín)

Keď chcete siahnuť po vitamíne dobrej nálady, tak to bude zaiste tiamín alebo vitamín B1. Pozitívne vplýva nielen na nervovú sústavu, ale aj na srdce a trávenie. Užívať by ho mali aj neustáli zábudlivci, lebo podporuje tvorbu acetylcholínu, ktorý udržiava pamäť sviežu.

Potraviny: Jedzte oriešky (vlašské, sezamové či slnečnicové), celozrnné obilniny, strukoviny, špenát, kel, slivky, kukuricu či bravčové mäso.

B6 (pyridoxín)

Ak chcete zmierniť svoje menštruačné kŕče a znížiť zlý cholesterol, pyridoxín je tým správnym doplnkom. Označuje sa za ženský hormón a mal by byť alfou a omegou u žien v prechode. Vyrovnáva hladinu hormónov v krvi a zlepšuje aj náladu.

Potraviny: Nájdete ho v ovocí, ako sú banány či avokádo, z mäsitej stravy siahnite po lososovi, tuniaku a nezabudnite si k tomu dať za hrsť listovej zeleniny.

B12 (kobalamín)

Azda najznámejší vitamín proti stresu je B12. Inak sa nazýva aj kobalamín. Taktiež posilňuje kardiovaskulárny systém a zúčastňuje sa na prenose „pozitívnych látok” dopamínu a serotonínu v tele. Vegetariáni by si mali B12 dopĺňať tabletkovou formou, lebo sa väčšinou nachádza v živočíšnych potravinách.

Potraviny: Zdrojmi vitamínu B12 sútuniak, plnotučné mlieko, tvaroh, hovädzie mäso alebo sardinky.


Ešte to nekončí...

Okrem vitamínov vám, samozrejme, dobre poslúžia aj minerálne látky, ako horčík alebo magnézium. Po magnéziu budete mať viac energie, preto je dobré ho užívať ráno. Doplnky výživy proti stresu, či už vitamíny, alebo minerály, nájdete aj u nás v e-shope Namaximum.sk.