Ako správne užívať kreatín?

Ako správne užívať kreatín?

Vedeli ste, že vyššie dávky kreatínu (do 20 g) sú v prvých dňoch užívania vo väčšine prípadov zbytočné? Kreatín vám pomôže nabrať svaly, ale jeho užívanie treba prispôsobiť vašej strave, hmotnosti a druhu tréningov.

Keď je vaším hobby napríklad beh, kreatín vám nemusí byť nápomocný. Jedine, ak behávate krátke trate na čas. Oceníte ho, ak ste kulturistom, hrávate futbal či hokej. A má to aj svoj dôvod.


Dopuje svaly, a teda aj vás

Táto organická kyselina sa nachádza v našich svaloch. Okrem toho, že pomáha svalom rásť, dopĺňa energiu a plní regeneračnú funkciu po tréningoch. Najviac prospešný je pri väčších a krátkych záťažiach, a teda je vhodnejší pre fitness trénerov či kulturistov.

Keď cvičíte, vo vašom tele sa deje mnoho procesov. Jedným z nich je, že zložka ATP (adenozíntrifosfát) sa rozkladá na ďalšie časti. Vďaka nej máte dostatok energie počas tréningu. V momente, keď dôjde, dôjde energia aj vám. Bingo. V tomto prípade je užitočný kreatín. Jeho užívanie pred či po tréningu zvyšuje váš výkon. Ak chcete, aby svaly správne pracovali, musíte si určiť správnu mieru cvičenia, druh športu, ako aj množstvo kreatínu, ktoré budete užívať.

Monohydrát ako najúčinnejšia forma

Najznámejším druhom je zaiste kreatín monohydrát. Z pohľadu vedcov je preskúmaný z každej strany. Bolo naň robených viacero výskumov, z ktorých vyplýva, že kreatín monohydrát je úplne bezpečný. Na druhej strane, nemôžete očakávať, že jeho užívaním vám čarovným prútikom pribudnú svaly, aj keď sa s ním skamarátite dlhodobo. Jeho efektom je nafúknutie svalov, pretože spolu s ním sa v tele vytvára voda.

Existujú aj ďalšie druhy, napríklad kreatín ethyl-ester, kreatín nitrát alebo kre-alkalyn. Každý výrobok obsahuje odporúčané dávkovanie, avšak to sa mení podľa podľa hmotnosti a fyzickej záťaže. Ak si nie ste istí, ako užívať kreatín, najlepšie bude, keď sa poradíte s trénerom alebo predajcom.

Ako mám užívať kreatín

Odporúčaná dávka je 5 g na deň. Uvádza sa, že v prvých dňoch, a teda v nasycovacej fáze môžete prijať dávky až 20 g. Avšak keď nie ste profesionálny športovec, vaše telo to aj tak nezúžitkuje. Z kreatínu sa tvorí kreatinín, ktorý sa obličkami dostáva až do moču.

Dôležité je mať vyváženú stravu. Zložkou, vďaka ktorej kreatín lepšie pracuje, je cukor. Pri podávaní ho rozmiešajte v 2 dcl vody alebo džúsu. Počas užívania nezabudnite na dostatok vody a vynechajte kofeín zo svojho pitného režimu.

Po 2 – 3 mesiacoch si od neho dajte pauzu na 4 až 6 týždňov. Telo potrebuje čas na to, aby vrátilo hodnoty kreatínu do pôvodného stavu. Prestávka môže byť aj dlhšia. Podstatné je, aby ste to s ním neprehnali.

Čistý kreatín za výborné ceny

Na trhu nájdete množstvo druhov kreatínu. Kreatín monohydrát Pure je zložením najčistejší z dostupných kreatínov na trhu. Nesie patent verzie Creapure, ktorá je vyrábaná jedine v Nemecku.

V našom e-shope nájdete kreatín v prášku aj ako tablety. Naše výživové doplnky pod značkou Natural Nutrition nájdete v 100 % čistej forme bez pridaných konzervačných látok. S kreatínom je dobré užívať aj kvalitný glutamín.

Vladimír Roško
Product development / Graphic Designer / Marketing management

Som zanietený študent života, zdravého pohybu, zdravého mentálneho nastavenia a motivácie, silových športov, milovník hudobný…