Gainer alebo proteín? Vyberte si vhodný doplnok k tréningu

Gainer alebo proteín? Vyberte si vhodný doplnok k tréningu

Doplnky výživy sú zdrojom bielkovín, energie a vitamínov pre aktívnych ľudí. Medzi tie, ktoré pomáhajú budovať svalovú hmotu, patrí gainer a proteín. Prečítajte si o ich zložení a o tom, pre koho sú vhodným doplnkom k tréningovej strave.


Gainer pre rast svalov a hmotnosti

Oba suplementy obsahujú kvalitné zdroje bielkovín, ktoré vyživujú a regenerujú bunky po cvičení. Gainer je zložený z bielkovín, sacharidov a nižšieho množstva tukov. Kvôli väčšiemu množstvu sacharidov ho ocenia ľudia, ktorí majú rýchly metabolizmus a potrebujú pribrať. 

Gainer je taktiež určený pre profesionálnych športovcov, ktorí chcú mať mohutnejšie svaly a potrebujú sa intenzívnejšie regenerovať. V jednej porcii môžete prijať až 1000 kalórií, pričom vo forme proteínu by ste prijali iba 100 – 150.

Rýchle cukry v kombinácii s bielkovinami

Keďže športom prirodzene odbúravate glykogén zo svalov, je potrebné dopĺňať sacharidy. Gainer tvorí z veľkej časti zložitejší sacharid maltodextrín, ktorý vzniká spojením viacerých molekúl glukózy. Sacharidy pomáhajú lepšie zabudovať bielkoviny do tkanív.

Užívanie gaineru a podobne aj proteínu záleží od vašich prijatých a spálených kalórií. Určite je však dobré užívať ich čo najskôr po tréningu.

Bielkovinová bomba s minimom kalórií

Proteíny sú pre všetkých, ktorí chcú budovať svalovú hmotu. Ľahko nimi utíšite hlad na desiatu, olovrant alebo sa zasýtite po tréningu, keďže sú zdrojom bielkovín. Spomínaným rozdielom oproti gaineru je ich menšie množstvo kalórií.

Proteín rozpustite vo vode. Ako a kedy ho užívať, samozrejme, závisí od druhu doplnku a vašej fyzickej záťaže, a preto vždy čítajte pokyny výrobcu. Môžete si z neho spraviť proteínový šejk s džúsom alebo mliekom. Niektoré proteíny sa ťažšie rozpúšťajú. Ak vám záleží na dobrej rozpustnosti a nižšej penivosti, vyskúšajte instantný srvátkový koncentrát.

Podľa postavy

Tí, ktorí len veľmi ťažko priberajú, majú podľa známej Sheldonovej metódy typ postavy Ektomorf. Ektomorfi si po tréningu musia dopriať viac kvalitnej stravy a energie (teda gainer), aby ich telo netrpelo a mohli, aj keď pomaly, naberať svalovú hmotu. Proteíny sa najviac osvedčia ľudom – endomorfom, ktorí si musia strážiť príjem tukov a cukrov.

Podľa metódy amerického psychológa Sheldona viete na základe typu postavy zistiť nielen svoj jedálny lístok, ale aj schopnosti a vlastnosti. Pravdou však je, že váš typ postavy môže byť niekde medzi dvoma typmi. Strava sa určuje na základe toho, ku ktorému inklinujete najviac.

Či gainer, alebo proteín, doprajte telu čistú výživu

Naše proteíny a gainery značky Natural Nutrition neobsahujú pridané éčka, umelé sladidlá ani farbivá. Sú čistým zdrojom výživy, za ktorú sa vám telo poďakuje. Vyrábame si ich sami, a preto je aj aj ich cena o niečo nižšia.


Vladimír Roško
Product development / Graphic Designer / Marketing management

Som zanietený študent života, zdravého pohybu, zdravého mentálneho nastavenia a motivácie, silových športov, milovník hudobný…