Výživové doplnky ako podpora počas psychicky vyčerpávajúcich dní ?

Výživové doplnky ako podpora počas psychicky vyčerpávajúcich dní ?

Tí z nás, ktorí často psychicky nezvládajú všetok ten stres a zhon modernej doby (nech už je jeho pôvod akýkoľvek), často podceňujú pozitívny účinok stravy a živín na psychiku jedinca. Primárne mozgové látky (ak je ich hladina nízka!), ktoré sú podozrivé z toho, že sú príčinou týchto nepríjemných stavov, sa produkujú zo živín nachádzajúcich sa v potravinách. A to je hlavný dôvod, ako môžu aj ony priniesť priaznivé účinky.

Medzi živiny a potraviny, ktoré môžu zmierniť či pomôcť prekonať tento stav bez toho, aby ste boli obklopení množstvom vedľajších účinkov, patria nasledovné:


L-tryptofán

L-tryptofán je esenciálna aminokyselina, ktorá sa nachádza vo väčšine potravín, ktoré obsahujú proteíny. Tryptofán je dôležitý, pretože je prekurzorom pre syntézu vitálnych látok ako melatonín, serotonín a vitamín B3 (niacín, ktorý prispieva k správnej funkcii psychiky).

Serotonín je mozgový neurotransmiter, ktorého pokles zodpovedá za stratu životného optimizmu. L-trypfofán sa vlastne premieňa v tele na serotonín. Avšak kvôli prirýchlej konverzii L-tryptofánu na serotonín sa môže vyskytnúť ospalosť. Aj z tohto dôvodu sa odporúča užívať najmä pred spánkom.


Vitamín C (kyselina L-askorbová)

Vitamín C, tiež známy ako kyselina L-askorbová, je vo vode rozpustný vitamín, ktorý sa nachádza v mnohých druhoch čerstvého ovocia a zeleniny. Z hľadiska psychických problémov je vitamín C pre náš organizmus nesmierne dôležitý, pretože je zapojený do premeny dopamínu na norepinefrín.


Vitamín B9 (kyselina listová)

Primárnymi potravinovými zdrojmi kyseliny listovej sú rôzne druhy zeleniny a pečene. Kyselina listová je považovaná za vitamín skupiny B. Doplnková forma je v skutočnosti ľahšie absorbovaná ako prírodná, ktorá sa nachádza v potravinách.

Kyselina listová hrá dôležitú úlohu pri mnohých dôležitých funkciách mozgu. Patrí k ním napr. syntéza serotonínu, melatonínu a katecholamínov (epinefrín, norepinefrín, dopamín).

Nízke hladiny kyseliny listovej sa spájajú s ťažšími formami psychických stavov.


Ďalšie vitamíny B-komplexu

Vitamín B12  (kyanokobalamín) prispieva k správnej funkcii psychiky a k správnej látkovej premene homocysteínu.

Tí, ktorí sú najviac náchylní na nedostatok vitamínu B12 sú vegáni, pretože B12 sa nachádza iba v potravinách s obsahom živočíšnych bielkovín.

Ak ale patríte k aktívnym športovcom s nastavenou vysoko proteínovou diétou, je pre Vás pravdepodobnosť nedostatku tohto vitamínu, na kilometre vzdialená.

K správnej funkcii psychiky rovnako prispieva Vitamín B2 (riboflavín) a Vitamín B3 (niacín).

Vitamín B6 (pyridoxín) okrem iného, prispieva aj k správnej látkovej premene aminokyseliny homocysteínu.


Vitamín E

Zatiaľ čo vitamín C je hlavným antioxidantom rozpustným vo vode, vitamín E je hlavný antioxidant rozpustný v tukoch, ktorý sa koncentruje v bunkovej membráne a prispieva k ochrane buniek pred oxidačným stresom. Hlavným zdrojom sú rastlinné oleje, mandle a slnečnicové semená.


Zinok

Stopový minerál zinok, je široko rozšírený v centrálnom nervovom systéme a v mozgu.

Prostredníctvom svojej antioxidačnej aktivity znižuje oxidačný stres v mozgu a zohráva dôležitú úlohu v procese delenia buniek.

Zatiaľ čo optimálne hladiny zinku sú pre náš mozog prospešné, príliš veľa tohto minerálu môže byť naopak zdraviu škodlivé.


Selén

Aj keď je to pomerne kontroverzný stopový minerál, jedna vec je však istá - selén je silným antioxidantom a je nevyhnutný v ľudskej výžive.

Selén okrem ochrany buniek pred oxidačným poškodením, prispieva k správnej funkcii štítnej žľazy, ktorá ako je dobre známe zodpovedá za správnu funkciu životne dôležitých orgánov a vie ovplyvniť aj našu náladu.  

Selén sa prirodzene vyskytuje v mäse, vajciach a pšenici. Brazílske orechy sú obzvlášť bohatým zdrojom prírodného selénu.



Čo z jedálnička vylúčiť a čo naopak zaradiť?

Vyhnite sa: trans-tukom (stužené tuky, margaríny, instantné polievky, sušené polotovary určené na prípravu rôznych pokrmov, mrazené polotovary, vysokému príjmu rafinovaných cukrov, vyprážaným potravinám a rafinovaným zrnám (napr. rôzne druhy cereálnych tyčiniek s polevou).

Vaša strava by naopak mala obsahovať viac potravín ako sú: kakao, káva, cesnak, granátové jablko, cibuľa, rozmarín, oregano a u športovcov obzvlášť vyhľadávaný srvátkový proteín, kvôli svojmu bohatému obsahu aminokyselín a rýchlej absorpcii.

Práve publikovaná štúdia z Veľkej Británie zistila, že konzumácia aspoň 5 dávok ovocia a zeleniny denne zlepšuje náladu a zmierňuje pocity depresie.


Štúdiu si môžete zdarma prečítať tu:

http://bmjopen.bmj.com/content/4/9/e005878.abstract?sid=b582ac0b-c4f3-4932-b6a1-bd121bc7797b

Nezabúdajte na to, že chronický stres vedie k poruchám sústredenia sa, pamäte a depresívnym stavom. Preto je potrebné vyhnúť sa mu čo možno najefektívnejším spôsobom. 


 Autor článku: Vladimír Roško - Kult tela z môjho pohľadu



Vladimír Roško
Product development / Graphic Designer / Marketing management

Som zanietený študent života, zdravého pohybu, zdravého mentálneho nastavenia a motivácie, silových športov, milovník hudobný…